donderdag 3 april 2008

De pingservice en blogzoekmachine Twingly in medialandschap

Twingly is een pingservice en blogzoekmachine die de traditionele media met de blogosphere wil verbinden. Twingly wil nieuwsmedia de mogelijkheid geven te verwijzen naar blogposts die naar hun artikels verwijzen.

Twingly kan automatisch worden gepingd door een URL ervan toe te voegen aan de pingservicelijst van een blog. Daardoor wordt Twingly op de hoogte gehouden van elke nieuwe post die op een blog wordt geschreven of gepost.

Wanneer er een blog wordt gebruikt die automatisch pingen niet ondersteunt dan kan men “pingen” door middel van het invullen van het adres van het blog of feed.

Het is wel zaak dat een blog wordt gepubliceerd als een geldige RSS- of Atom-feed. Verder benadrukt de service dat de feed alles moet bevatten dat wordt geïndexeerd, dus niet alleen de kop en samenvatting.

De vraag is of de stukjes die bloggers posten dan op een zelfde soort manier door Twingly worden “toegeëigend” zoals Technorati dat doet.

De bloggers het werk laten doen, maar Twingly stijgt daardoor in de zoekresultaten en blogs van de bloggers worden opeens gepubliceerd op een totaal andere site.

Hier kan nader onderzoek naar worden verricht.

In elk geval staat vast dat Twingly helemaal niks verbindt met "traditionele" media, omdat er al lang sprake is in dit geval van "nieuwe media".

1 opmerking:

Anoniem zei

De tijd zal inderdaad leren of Twingly een herhaaltrucje blijkt te zijn van Technorati. We'll see :)